O Fakultetu

Misija

Misija Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci je pozicionirati se kao  vodeća, prepoznatljiva i konkurentska visokoškolska, znanstvena i stručna ustanova te na taj način doprinijeti široj društvenoj zajednici kroz visoko obrazovanje, odgajanje i stvaranje uglednih zdravstvenih stručnjaka.

Vizija

Vizija Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci kao javne i znanstvene ustanove je obrazovanje neliječničkog zdravstvenog kadra i na taj način doprinijeti unaprjeđenju zdravstvenih i etičkih standarda te kvaliteti zdravstvene usluge.

Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci jedini je fakultet u Republici Hrvatskoj koji je isključivo i u potpunosti usmjeren prema preddiplomskom i diplomskom (sveučilišnom) obrazovanju ne liječničkih kadrova u zdravstvu.

Fakultet zdravstvenih studija, u tradiciji koju baštini od Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a od kojega je i nastao, paralelno obavlja i razvija obrazovnu i znanstvenoistraživačku djelatnost te stoga s ponosom možemo istaknuti kako naši studenti tijekom studija stječu integrirano predmetno znanje i vještine, mogućnost samostalne i kritičke procjene znanja, rješavanja specifičnih pitanja, bavljenja istraživačkim radom, te, naposljetku, poznavanje važnijih etičkih pitanja. Osim zbog kvalitetnog obrazovnog procesa, studiranje u Rijeci predstavlja zadovoljstvo zbog brojnih sportskih i društvenih aktivnosti studentske organizacije kao i zbog ugodnog mediteranskog i srednjeeuropskog okruženja koje nudi naš grad.

Stoga Vas pozivam da posjetite naš Fakultet, upoznate se s mogućnostima koje nudimo te za studiranje izaberete neki od naših studijskih programa.

DEKANICA
Prof. dr. sc. Daniela Malnar, dr. med. 

Zgrada u kojoj se danas nalazi Fakultet zdravstvenih studija, na adresi Ulica Viktora Cara Emina 5, projektirana je ljeti 1942., u vrijeme talijanske uprave, kao „Kuća općinske skrbi“ (Casa dell’Assistenza, odnosno, prema natpisu na pročelju i nazivu ustanove, Ente Comunale Assistenza), u tadašnjoj Via Petrarca. U suterenu zgrade (u razini ulaza s ulice) projektirane su „blagovaonica uz plaćanje“ (sada predavaonica broj 6), „blagovaonica bez plaćanja“ (sada predavaonica broj 3), i veliku kuhinju (sada hodnik i Studentska referada). U desnom krilu, gdje je danas Dekanat, i pod njim, projektiran je „dnevni hotel“ (odvojeno za muškarce i žene), brijačnica, salon za pedikuru i uredi za administraciju, na prvome katu (danas su tu katedre Fakulteta i informatička učionica) bile su spavaonice, a u podrumu su (danas kantina, kabineti i predavaonice broj 1 i 2) bile praonica, glačaonica i prostori za raskuživanje korisnika Kuće. Kako se radilo o ratnom vremenu, svaki je kat imao i sklonište pred napadima iz zraka (ricovero antiaereo).

Odmah nakon završetka rata, 1947., u zgradu je uselila Škola za medicinske sestre s internatom, s Pavicom Defilipis kao  prvom ravnateljicom. Škola će, povremeno mijenjajući ime i organizaciju, ostati u zgradi sve do 1987., kada će ovamo useliti Građevinski fakultet, preseljen krajem 2011. na Kampus na Trsatu. Tijekom 2013. u zgradi se već dijelom počela izvoditi nastava za studente Medicinskog fakulteta, da bi, od 1. listopada 2014., u njoj sjedište pronašao novoosnovani Fakultet zdravstvenih studija.

Ažurirano 08.05.2023.

Skip to content