16. Kongres HDMSARIST

29.05.2023.
/ Vijesti /
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije od 18. do 21. svibnja je održalo svoj 16. kongres, koji je okupio stručnjake iz područja anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije. Kongres je pružio platformu za razmjenu znanja, iskustava i najnovijih dostignuća u ovim područjima. Na kongresu su sudjelovali zaposlenici Fakulteta zdravstvenih studija sa Katedre za Sestrinstvo, koji su svojim radom i predavanjima pridonijeli stručnom skupu. Fakultet zdravstvenih studija je bio i jedan od suorganizatora Kongresa.

Predavačica Kata Ivanišević, zajedno s kolegama predavačima Mariom Dugonjićem i Josipom Brusićem, sudjelovala je u panel raspravi o izradi sestrinske dokumentacije za područje anestezije i intenzivne skrbi. Njihovo sudjelovanje doprinijelo je raspravi o važnosti dokumentacije i njezinoj ulozi u pružanju kvalitetne skrbi pacijentima.

Mario Dugonjić,  je održao i predavanje na temu “Klinička prehrana kritično oboljelog bolesnika”. Ovim predavanjem istaknuta je važnost pravilne prehrane i dijetetike za pacijente u kritičnom stanju te njezin utjecaj na ishode liječenja u jedinicama intenzivnog liječenja.

Josip Brusić, održao je radionicu o primjeni ultrazvuka pluća u sestrinskoj praksi. Sudionici su imali priliku naučiti o novim tehnikama i mogućnostima ultrazvuka u dijagnostici i praćenju stanja pluća kod pacijenata, koja su bitna za djelokrug rada medicinskih sestara.

Sandro Vidmanić, održao je dva predavanja na kongresu. Prvo predavanje, naziva “Jednadžba za uspješno zbrinjavanje otežanog perifernog intravenskog puta”, dotaknulo je važnost pravilnog postupanja s teško pristupačnim venama pri postavljanju intravenskih katetera. Drugo predavanje, pod nazivom “Epiduralna analgezija u brojkama Odjela za anesteziju u ginekologiji i porodništvu Kliničkog bolničkog centra Rijeka od 2017. do 2022. godine”, prezentiralo je rezultate istraživanja o primjeni epiduralne analgezije u navedenom razdoblju.

Skip to content