2. simpozij Sestrinskog edukativnog portala: Integracija umjetne inteligencije u zdravstvene profesije

15.04.2024.
/ Vijesti /
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

Rijeka, 13. travnja 2024. – Fakultet zdravstvenih studija Rijeka s ponosom je suorganizirao 2. simpozij Sestrinskog edukativnog portala (SEP) na temu “Upotreba umjetne inteligencije u razvoju zdravstvenih profesija”. Simpozij, koji je održan u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka (KBCRI) i hrvatskim ogranakom Sigma Theta Tau International Honor Society of Nursing (Alpha Alpha Gamma), te Hrvatskim društvom medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST),  privukao je širok spektar stručnjaka iz različitih područja zdravstva i tehničkih znanosti.

Mario Dugonjić, glavni urednik Sestrinskog edukativnog portala i rukovoditelj organizacijskog tima, ključna je osoba koja je zaslužna za visokokvalitetan program koji je privukao velik broj sudionika i predavača. Kolega Dugonjić istaknuo je: “Ovaj simpozij odražava našu posvećenost unaprjeđenju stručnih i znanstvenih kompetencija medicinskih sestara, kao i našu misiju da pružimo pristup najnovijim znanstvenim spoznajama i tehnološkim dostignućima.”

Dr. sc. Franko Hržić s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci otvorio je simpozij predavanjem “Tehnološke osnove umjetne inteligencije”, naglašavajući kako AI može unaprijediti preciznost dijagnostičkih alata i optimizirati upravljanje zdravstvenim resursima.

Prof. dr. sc. Ana Meštrović, s Fakulteta informatike i digitalnih tehnologija, obradila je temu “Utjecaj umjetne inteligencije na znanost i obrazovanje”, ističući promjene koje AI donosi u pristupima učenju i poučavanju u medicinskoj edukaciji.

Etičke dileme koje donosi primjena AI u zdravstvu izložio je prof. dr. sc. Amir Muzur s Fakulteta zdravstvenih studija, prezentacijom “Granice digitalne savjesti: etički pogled na umjetnu inteligenciju u zdravstvu”, ističući važnost etičkih smjernica u primjeni AI.

Kristian Civka mag. med. techn. iz KBC Zagreb govorio je o “Umjetnoj inteligenciji kao partneru u napredovanju sestrinske profesije”, dok je Mia Hrlec, bacc. physioth. iz KBC Rijeka, predstavila “Fizioterapiju u digitalnom dobu: snaga umjetne inteligencije u rehabilitaciji”.

Simpozij je završen zaključkom o važnosti daljnjeg istraživanja i suradnje između tehnoloških inovatora i zdravstvenih profesionalaca. Ovaj događaj je bodovan od Hrvatske komore medicinskih sestara i Hrvatske komore fizioterapeuta, što potvrđuje njegovu edukativnu vrijednost i važnost za profesionalni razvoj sudionika.

Galerija fotografija s simpozija svjedoči dinamičnosti događaja i interakciji među sudionicima, što dodatno naglašava uspjeh i značaj skupa.

Fakultet zdravstvenih studija Rijeka nastavit će podržavati ovakve inicijative, promičući visoke standarde u sestrinskoj praksi i zdravstvenoj skrbi, te potičući integraciju umjetne inteligencije kao ključnog elementa u modernizaciji zdravstvenih usluga i edukacijskog procesa.

Skip to content