Međunarodna znanstvena konferencija “4Healthy Academic Society”

13.06.2023.
/ Vijesti /
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

U Poreču je od 07. do 09. 06. održana međunarodna znanstvena konferencija koju su organizirali  Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci zajedno s Hrvatskim akademskim sportskim savezom, Sveučilištem u Zagrebu i Hrvatskom ligom za hipertenziju  “4Healthy Academic Society” s ciljem razvoja platforme koja će okupljati znanstvenike i istraživače različitih znanstvenih područja koja su komplementarna sa sportom, tjelesnim vježbanjem i zdravljem. 

Također, jedan od ciljeva bio je i promocija Tjelesne i zdravstvene kulture te podizanje svijesti o utjecaju sporta i tjelesnog vježbanja na akademsku zajednicu i na šire društveno okruženje razvijajući svijest o uravnoteženom, zdravom i kvalitetnom stilu života čime se pridonosi zdravom i prosperitetnom društvu.

FZSRI je osim organizacije konferencije dao značajan doprinos u znanstvenom aspektu te su među 26 prezentiranih radova bila tri rada naših nastavnika Jasne Lulić-Drenjak, Hrvoja Vlahovića, Kristijana Zulle, Lovorke Bilajac i Željka Jovanovića.  Posebno naglašavamo da su svoj rad predstavile i naše studentica fizioterapije Elene Delač, Nives Vujnović i Jasne Zrinski Petrović, kao najmlađe sudionice ove međunarodne znanstvene konferencije na kojoj su u prezentiranim radovima posebno istaknuti sljedeći naglasci:

  1. Studenti u Republici Hrvatskoj nedovoljno se bave tjelesnom aktivnosti, iako je velika većina svjesna dobrobiti tjelesne aktivnosti za zdravlje i gotovo 95% njih izjavljuje da bi se uključilo u organizirane programe ako bi im se takve aktivnosti ponudile.
  2. Veliki problem za promicanje i organizaciju zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti u akademskoj zajednici su infrastrukturni problemi i kadrovski manjak nastavnika TZK.
  3. Potrebno je kontinuirano u javnosti podizati svijest o dobrobiti redovite tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja i kvalitete života.
  4. Rezultati predstavljenih istraživanja provedenih među studentima potvrđuju dobrobiti tjelesne aktivnosti na tjelesno i mentalno zdravlje studenata.
  5. Promicanje zdravlja i prevencija bolesti kroz zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje studenata mora predstavljati jedan od prioriteta u radu sa studentima.
  6. Potrebno je osigurati adekvatnu infrastrukturu i kadrovske kapacitete akademske zajednice za redovitu tjelesnu aktivnost svih studenata.
Skip to content