Međunarodni dan primalja 2024. godine

07.05.2024.
/ Vijesti /
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

Obilježavajući Međunarodni dan primalja 2024. godine, s danom 6. svibnja 2024. godine suradničkim ustanovama je na vježbe upućena prva skupina studentica 3. godine prijediplomskog studija Primaljstva.

U cilju podizanja kvalitete obrazovanja prvostupnica primaljstva, posebno u dijelu stjecanja vještina primaljske njege u skladu s Direktivom 2005/36EC, a koja je obvezujuća za sve regulirane profesije u zdravstvu, tako i primalja, te je preduvjet njihovog obrazovanja prema europskom standardu, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci potpisao je Ugovor o suradnji, osim s Kliničkim bolničkim centrom Sestre milosrdnice Zagreb, novopotpisana suradnja odnosi se i na druge zdravstvene ustanove diljem zemlje. To su trenutno:

  • Klinički bolnički centar Osijek
  • Opća bolnica Šibensko-kninske županije
  • Županijska bolnica Čakovec
  • Opća bolnica „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica
  • Opća županijska bolnica Požega
  • Opća bolnica Pula
  • Opća županijska bolnica Vinkovci
  • Opća bolnica “Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod
  • Opća bolnica Karlovac
  • Opća bolnica „dr. Ivo Pedišić“ Sisak 

S obzirom da naš Fakultet upisuju studenti iz svih regija Republike Hrvatske, tendencija nam je da naše studentice prijediplomskog studija Primaljstvo dio praktične nastave, a posebno Primaljsku praksu u ljetnim mjesecima pohađaju u regionalnim bolnicama, odnosno u sredini iz kojih dolaze prema njihovom prijavljenom prebivalištu.

Isto smatramo višestruko korisnim. Prvenstveno za naše studente/ice kroz kliničke vježbe u malim skupinama, čak i individualno, pridonosi boljem stjecanju kliničkih vještina i pripremu za tržište rada, kao i smanjivanje troškova studiranja, te većem profesionalnom povezivanju s lokalnom zajednicom. Kao i zdravstvene ustanove, pri čemu one imaju priliku sudjelovati u edukaciji potencijalnog kadra za zapošljavanje po završetku njihovog studija.

Svjesni činjenice da mnoge bolnice kroz trajno otvorene natječaje za zapošljavanje ne mogu popuniti potrebe za prvostupnicama primaljstva, mišljenja smo da će isto otvoriti mogućnost njihovog zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama koje su sudjelovale u njihovoj edukaciji, odnosno pridonijeti njihovom vraćanju u lokalnu zajednicu iz koje dolaze na studij u Rijeku.

Uvažavajući stručnost primaljskog kadra diljem države, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci zahvaljuje svima na predstojećoj suradnji.

Pročelnica Katedre za primaljstvo

Voditeljica prijediplomskog studija Primaljstvo

Doc. dr. sc. Deana Švaljug

Skip to content