PREDSTAVLJEN ERASMUS + SPORT PROJEKT „PAINFREE“

17.11.2023.
/ Vijesti /
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

FAKULTETA ZDRAVSTVENIH STUDIJA SVEUČILIŠTA U RIJECI U VRIJEDNOSTI 250.000 EURA

Danas je za konferencije za medije predstavljen Erasmus + Sport projekt PAINFREE koji će u potpunosti financirati Europska komisija u iznosu od 250.000 eura.

Dekanica FZSRI prof. dr. sc. Daniela Malnar, prodekan za poslovne odnose, znanost i međunarodnu suradnju doc. dr. sc. Željko Jovanović, te voditelj i koordinatorica  projekta doc. dr. sc. Hrvoje Vlahović i Jasna Lulić Drenjak istaknuli su da je problem bolnih leđa vrlo je raširen javnozdravstveni problem u svijetu, te je značaj ovog projekta višestruk, u stručnom, znanstvenom i financijskom smislu kako za Fakultet zdravstvenih studija tako i za širu zajednicu.

Projekt će se provoditi 24 mjeseca, pod vodstvom i koordinacijom FZSRI i u suradnji s partnerima iz Belgije, Bugarske, Francuske, Italije i Španjolske.

SAŽETAK PROJEKTA

ERASMUS + Projekt „PAINFREE“ FAKULTETA ZDRAVSTVENIH STUDIJA SVEUČILIŠTA U RIJECI

ERASMUS + Projekt PAINFREE “Bez boli” ima za cilj kroz promicanje tjelesne aktivnosti, rekreacije  i sporta podići svijest o raširenom problemu bolova u leđima diljem EU i svijeta.

Prema globalnom istraživanju iz 2019., 1,71 milijarda pojedinaca diljem svijeta pati od mišićno-koštanih problema, kao što su bolovi u vratu i križima.

Nelagoda od bolova u leđima može pogoditi svakoga, bilo da je mlad ili star. Bol u leđima  smanjuje godine zdravog života zbog invaliditeta, povećava izravne troškove zdravstvene skrbi, kao i neizravne troškove zbog gubitka produktivnosti i izostanaka s posla.

Ovim projektom provodit će se i znanstvena studija o utjecaju radnog okruženja i uvjeta na radnom mjestu  na pojavu boli u leđima, ali i raditi na poticanju tjelesnog vježbanja, rekreacije  i sporta koji će promovirati  zdravlje i prevenirati bolest.

To će uključivati i razne regionalne događaje, kontinuiranu organizaciju vježbanja, te posebnog sportskog dana  jednom godišnje tijekom Europskog tjedna sporta, kao i razne tečajeve namijenjene općoj populaciji o tome kako se svi mi i sami možemo nositi s bolovima u leđima. U sve ove aktivnosti uključit će se brojne stručnjake, sportaše, sportske instruktore i trenere, fizioterapeute  i druge medicinske eksperte za bolove u leđima.

Dakle, ovaj ERASMUS + Projekt PAINFREE “Bez boli” ima za cilj rješavanje raširenog problema bolova u leđima, povećanje znanja o njihovim uzrocima i praktičnim preventivnim mjerama posebno kroz tjelesnu aktivnost, rekreaciju  i sport.

Cilj je stvoriti edukativni program s tehnikama utemeljenim na dokazima koji mogu pomoći svima da upravljaju bolovima u leđima i poboljšaju dobrobit i kvalitetu života.

Kvalitetu projekta vrijednog 250.000 eura u kojem, pod vodstvom i koordinacijom FZSRI, sudjeluje 6 partnera iz 6 država (Hrvatska, Francuska, Bugarska, Belgija, Španjolska i Italija) najbolje opisuje ocjena Europske komisije koja kaže:

•             Prijedlog projekta je vrlo jasan i vjerodostojan s različitim ciljevima i prioritetima djelovanja, s naglaskom na  poticanje zdravog načina života za sve i promicanje sporta i tjelesne aktivnosti kao alata za zdravlje, ali i raznolikosti i uključenosti u svaki aspekt obrazovanja, osposobljavanja, rada s mladima i sporta.

•             Aktivnosti navedene u prijedlogu jasno su komplementarne s redovitim aktivnostima i projektima koje provode organizacije sudionice.

•             Dodana vrijednost prijedloga na razini EU identificirana je sposobnošću partnerskih organizacija da se uključe u suradnju kako bi povećale svoju mrežu i transnacionalnu dimenziju.

U provedbi projekta uz studente i nastavnike FZSRI sudjelovat će i predstavnici sportskih klubova, igrači, treneri, medicinski timovi koji će svojim iskustvom, znanjem i vještinama doprinijeti izradi sveobuhvatnog i na znanstvenim činjenicama utemeljenog modernog programa s digitalnim elementima u prevenciji i liječenja boli u leđima.

https://torpedo.media/novosti-rijeka/predstavljen-erasmus–plus–sport-projekt-painfree-rijeckog-fakulteta-zdravstvenih-studija-u-vrijednosti-250000-eura

Skip to content