„RADIOLOGIJA JUČER, DANAS, SUTRA“

09.11.2023.
/ Vijesti /
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

Znanstvenom tribinom „RADIOLOGIJA JUČER, DANAS, SUTRA“ u organizaciji Katedre za radiološku tehnologiju Fakultet zdravstvenih studija Rijeka obilježio je 08. 11. Međunarodni dan radiologije.

Prodekan za poslovne odnose, znanost i međunarodnu suradnju doc. dr. sc. Željko Jovanović otvorio je tribinu i naglasio da se Međunarodni dan radiologije obilježava  u cijelom svijetu s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti radiologije u unaprjeđenju skrbi za pacijente i poboljšanju kvalitete zdravstvene zaštite i ishoda liječenja.

Pročelnica Katedre za radiološku tehnologiju izv. prof. dr. sc. Melita Kukuljan u uvodnoj riječi istaknula je ključnu ulogu radiologa i radioloških tehnologa u suvremenoj medicini, koja je nezamisliva bez radiologije, te posebno ukazala na važnost Katedre za radiološku tehnologiju FZSRI u ostvarivanju visokih obrazovnih i profesionalnih standarda koji se zahtijevaju od radiološkog osoblja, obzirom da smo svjedoci propulzivnog razvoja radiologije i radiološke tehnologije koji je neusporediv  s razvojem drugih struka. Ubrzani tehnološki razvoj dijagnostičkih i intervencijskih uređaja i postupaka  predstavlja  nove izazove i postavlja sve veće zahtjeve pred radiologe i radiološke tehnologe, zaključila je pročelnica Kukuljan.

Nakon toga studenti 1. godine Prijediplomskog studija radiološke tehnologije Nina Franki, Hrvoje Oršolić, Dominik Mihelčić i Lana Folo na vrlo zanimljiv način prikazali su povijest radiologije od otkrića rendgenskih zraka 8. studenog 1895. godine i prve Nobelove nagrada, nagrade za fiziku, koja je dodijeljena  Wilhelm Conrad Röntgen-u 1901. godine upravo za to otkriće, do najsuvremenijih uređaja koji danas pružaju vrhunske mogućnosti dijagnostike i terapije.

Upravo o tim novim metodama rada u radiologiji govorili su Andrej Požgaj, mag. radiol. techn., te Karlo Blažetić, mag. inf. koji se osvrnuo na izazove i značaj umjetne inteligencije u radiologiji.

Tribinu je zaključio izv. prof. dr. sc. Frane Mihanović, mag. radiol. techn. s Katedre za radiološku tehnologiju  Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu vrlo zanimljivim predavanjem o primjeni radiografije u drugim područjima (paleoradiologija, arheologija, forenzika, umjetnost, industrija).

Po završetku tribine održan je KVIZ za studente pod  vodstvom Maje Karić, univ. mag. admin. sanit., u kojem su studenti 3. godine Prijediplomskog studija radiološke tehnologije u 4 grupe pokazali odlično znanje.

Skip to content