Poruka rektorice povodom početka akademske godine

02.10.2024.
/ Vijesti /
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

Sveučilište postaje vaša kuća u kojoj nema isključenih i zaboravljenih i u kojoj razumijemo da su strahovi i pogreške jednako kao i snovi i intrinzična motivacija sastavni dio svakog uspješnog poduhvata. Dobro došli!

Poštovane studentice i studenti, kolegice i kolege profesori, djelatnice i djelatnici Sveučilišta u Rijeci, 

Na početku nove akademske godine upućujem svim članicama i članovima naše sveučilišne zajednice srdačan pozdrav uz želju da nam i ova godina bude uspješna te da naš rad i život na Sveučilištu protekne u ozračju vrijednosti kojom smo je obilježili, a to je dobrobit sviju.

Pozivam Vas da ovu akademsku godinu na najbolji mogući način iskoristimo kako bismo sa Sveučilišta uputili glasnu poruku da – ako ciljamo na dobrobit čovječanstva – znanost i obrazovanje nemaju alternative. U trenutku kada reputacija naših znanstvenih institucija pati zbog različitih razloga, moramo osvijestiti našu intelektualnu odgovornost za društvo u cjelini jer sveučilišta, kao prostori ogromne kolektivne inteligencije, imaju i ogromnu obvezu biti dobročiniteljima društva.   

Želim naglasiti, prvo, da to neće biti moguće bez očuvanja akademskih sloboda. Vlada nepodijeljeno slaganje da živimo u doba krize akademskih sloboda, a mi moramo biti svjesni da ova kriza nije zaobišla ni hrvatska sveučilišta. Europa je osvijestila da je proces započeo nakon Velike recesije 2007. godine, i da još uvijek nema konceptualnog niti legalnog okvira za sankcioniranje kršenja akademskih sloboda, uplitanje politike u sveučilišta – odozgo i odozdo, izvana i iznutra. Inicijativa Europskog parlamenta za modificiranje temeljenog ugovora Europske unije iz 2007. godine kako bi uključili i vrijednost akademske slobode nije provedena zbog političkih i pravnih razloga. 47 zemalja članica Europskog prostora visokog obrazovanja definirale su popis od šest fundamentalnih vrijednosti visokog obrazovanja. To su akademska sloboda, integritet, institucijska autonomija, participacija studenata i osoblja u upravljanju te javna odgovornost države za visoko obrazovanje i javna odgovornost samih institucija visokog obrazovanja. Europska komisija upravo finalizira smjernice za zaštitu i promociju ovih fundamentalnih vrijednosti. 

Drugo, neće biti moguće postići naš cilj ako sami ne demonstriramo vrlinu intelektualne skromnosti čija se srž sastoji u prepoznavanju da bi naša uvjerenja i mišljenja mogli biti netočna. Na žalost, vrlina intelektualne skromnosti povlači se pred kulturom pretjerane samopouzdanosti. Kultura pretjerane samopouzdanosti je simptom  kulture neznanja koja je iznjedrila društvene polarizacije i radikalizam, ali i opasni skepticizam prema znanosti, utjecajne pseudo-znanstvene pokrete i društveni vrijednosni kaos u kojem se napadi na znanost smatraju vrhuncem slobode. Zato je važno da oni koji najviše znaju –  sveučilišne profesorice i profesori sa svojim studenticama i studentima –  budu odvažni i pokažu da razumiju svoju pogrešivost, da znaju slušati i povući se pred boljim argumentima, da uvažavaju neslaganje i epistemičku različitost kao sastavni dio znanstvenog etosa. Vrijeme je da fundamentalne vrijednosti otvoreno suprotstavimo agresivnoj volji kulture neznanja da se nametne kao legitiman način življenja.  

Posebnu dobrodošlicu upućujem našim studenticama i studentima koji ove akademske godine započinju svoj studij na Sveučilištu u Rijeci, s porukom da Sveučilište postaje vaša kuća u kojoj nema isključenih i zaboravljenih, i u kojoj razumijemo da su strahovi i pogreške jednako kao i snovi i intrinzična motivacija sastavni dio svakog uspješnog poduhvata. U ovom izazovnim okolnostima, naša je jedina želja da jednog dana budete ne samo izvrsni stručnjaci već, prije svega, znatiželjne, kritične i humane osobe koje samo tada mogu postati i budući dobročinitelji društva.  

Semper magis  

Snježana Prijić Samaržija

Rektorica Sveučilišta u Rijeci 

Skip to content