Međunarodna godišnja nagrada Fritz Jahr za istraživanje i promociju Europske bioetike

Nagradu „Fritz Jahr” za istraživanje i promociju Europske bioetike zajednički dodjeljuje Dokumentacijsko-istraživački centar za europsku bioetiku „Fritz Jahr“ i Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku jednom godišnje počevši s 2016. godinom.

Nagrada je nazvana po njemačkom teologu i učitelju Fritzu Jahru (1895.-1953.) koji je 1926. prvi koncipirao pojam bioetike (njem. Bio-Ethik) i dodjeljuje se za doprinos istraživanju i promidžbi europske bioetike, dakle, „šire varijante“ bioetike koja se bavi odnosima čovjeka prema cjelokupnom živome svijetu. Jahrov koncept bioetike uključivao je i bioetički imperativ „Poštuj svako živo biće kao svrhu samu po sebi i, ako je moguće, odnosi se prema njemu kao takvome”.

Za nagradu mogu biti nominirani pojedinačni znanstvenici ili institucije (organizacije) koji se ističu prema trudu, kvaliteti i postignućima u znanstvenom istraživanju i promociji europske bioetike. Dobitnik nagrade se odabire temeljem prijedloga međunarodnog povjerenstva koje se sastoji od pet stručnjaka u području bioetike. Aktualni sastav povjerenstva čine dvoje bioetičara iz Rijeke, te po jedan iz Zagreba, Novoga Sada i Barcelone. Dodjela nagrade održava se u Dokumentacijsko-istraživački centar za europsku bioetiku „Fritz Jahr“, a dobitnik tradicionalno održava i pozvano plenarno predavanje na Lošinjskim danima bioetike.

Nagrada „Fritz Jahr” sastoji se od diplome i statue Ravnoteža na kojoj se nalazi potpis Fritza Jahra. Nagradu su dizajnirali Jan Pavlović i Maša Milovac iz Zagreba, kao simbol uravnoteženosti i utopijske ravnopravnosti vrijednosti. Statua Ravnoteža sastoji se od dva jednostavna geometrijska tijela (kvadra i valjka) i izvedena je u drvu, a dodjeljuje se u ambalaži od recikliranih ostataka kartona, kako bi se naglasile dvije osnovne vrijednosti koje promiče ova nagrada – kvalitetu i održivost.

Prošli dobitnici

Ažurirano 02.07.2024.

Skip to content