Međunarodni dan sestrinstva

10.05.2024.
/ Vijesti /
Podijeli vijest na
Facebook
Twitter

Prvi dan trodnevnog obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci privukao je velik broj sudionika. Uvodne riječi održala je doc. dr. sc. Kata Ivanišević, mag. med. techn., istaknuvši da je sestrinstvo osnovni stup zdravstvene skrbi, često suočeno s financijskim ograničenjima i nedovoljnim vrednovanjem u društvu. Posebno je istaknula poruku Međunarodnog dana medicinskih sestara/tehničara za 2024. godinu, koja ima za cilj promijeniti takvu percepciju i ukazati na to da strateško ulaganje u sestrinstvo donosi niz značajnih ekonomskih i društvenih koristi.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, Snježana Juričić, mag. med. techn., istaknula je važnost liderstva i autoriteta temeljenog na stručnosti kao ključnog čimbenika u osiguravanju sigurnosti pacijenata i podizanja standarda zdravstvene njege na najviši mogući nivo.

Prof. dr. sc. Daniela Malnar, dr. med., dekanica Fakulteta, istaknula je nezamjenjivu ulogu medicinskih sestara i tehničara u izgradnji zdravijeg društva. Naglasila je potrebu za kontinuiranim istraživanjima koja bi podržala medicinske sestre u njihovom radu, osobito u svjetlu financijskih izazova i pandemije COVID-19.

Skupu su nazočili i predstavnici FZS Rijeka, prodekan za poslovne odnose i znanost izv. prof. dr. sc. Željko Jovanović, dr. med., te prodekanica za nastavu prof. dr. sc. Gordana Brumini.

Morana Magaš, mag. med. techn. i Marija Spevan, mag.med.techn., održale su predavanja o uspostavljanje autoriteta u sestrinstvu prema kriteriju stručnosti i praksi utemeljenoj na dokazima u sestrinstvu

Na panel raspravi “Primjeri dobre prakse”, voditeljica Morana Magaš i sudionici, među kojima su bili Marinka Vlah, Josip Brusić, Emanuela Marcucci, Vanda Catonaro, Milan Lazarević, Slađana Buršić, Snežana Golubović, Antea Fijačko-Lončarić, Vesna Čačić, Barbara Škrobonja, Eva Smokrović i Dijana Ban, predstavili su konkretne primjere dobre prakse.

Panelisti su istaknuli važnost suradnje i dijeljenja znanja među medicinskim sestrama i tehničarima kao ključnim za kreiranje pravednijeg i zdravijeg društva. Raspravljalo se o liderstvu, inovacijama u zdravstvenoj praksi i kako medicinske sestre i tehničari mogu preuzeti vodeće uloge u oblikovanju budućnosti zdravstvene skrbi.

Na znanstvenoj tribini su sudjelovali i studenti Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci, koji su aktivno doprinijeli konstruktivnim komentarima. Kroz dinamičnu razmjenu znanja i iskustava, istaknuta je potreba za brzom prilagodbom i proaktivnim djelovanjem kako bi se sestrinstvo približilo potrebama mladih te djelovalo kao jamstvo za bolju budućnost.

Znanstvena tribina istaknula je nužnost promocije i implementacije dobrih praksi kako bi se ostvario puni potencijal sestrinstva. Ova inicijativa postavlja temelje za pravednije, inkluzivnije i zdravije društvo, gdje su medicinske sestre i tehničari prepoznati ne samo kao pružatelji skrbi, već i kao inovatori i lideri.

Skip to content